PSIHOLOGIE CLINICA SI PSIHOTERAPIE

CRISTINA FIDE

Divortul

Relatiile de familie sunt importante si structurante pentru copil. Familia este casa psihica a copilului, spatiul intim si asigurator. Destramarea acesteia nu este usor suportata de catre copil, dar atunci cand parinti ajung in impas trebuie sa analizeze ce efect va avea divortul asupra copilului si cum isi propun sa se descurce cu acest lucru.

Ca urmare a divortului ei ar putea fi maniosi, inspaimantati, rivali, razbunatori, anxiosi, indurerati dupa relatia pe care au pierdut-o si le-ar putea fi foarte greu sa se concentreze asupra nevoilor copilului. Uneori devine mai usor sa-si arate sentimentele negative unul fata de celalat folosindu-se de copil, prinzandu-l in mijocul animozitatilor dintre acestia.

Important este modul in care acestia isi gestioneaza divortul si cat de bine il depasesc pentru a redeveni parinti eficienti. Adaptarea se produce mai usor atunci cand parintii se ocupa in special sa ii explice copilului divortul, sa ii raspunda la intrebari si sa-l lase sa-si exprime deschis atitudinile si sentimentele.

 

Copilul face fata divortului mult mai greu decat parintii. Oricat de des i s-ar spune ca separarea sau divortul nu a fost vina lui, va continua sa se acuze. El sufera pentru ca isi pierde familia, pierde prezenta si atentia zilnica a ambilor parinti, singura sursa de dragoste si stabilitate pe care o cunoaste. Adesea, neaga situatia, prefera sa creada ca aceasta va inceta de la sine si totul va reveni la normal. Incepe sa-si puna o serie de intrebari carora nu le poate da un raspuns, se invinovateste pentru ruptura parintilor, se teme ca motivul pentru care parintele absent a plecat este ca nu il iubeste, se teme ca ar putea fi parasit si de celalalt parinte. In cursul unui divort sunt de asteptat sa apara nu numai probleme de comportament, ci este posibil ca si imunitatea fizica a copilului sa reflecte tensiunile sale interioare.

Copilul are nevoie sa stie ca parintii sai se vor putea descurca singuri cu aceasta criza si ca nu este nevoie ca el sa isi sacrifice independenta  pentru a satisface nevoile lor.  Acestia trebuie sa-si rezolve singuri problemele. Un copil care trebuie sa suplineasca nevoile parintelui singur si parasit poate fi afectat in capacitata sa de a-si dezvolta propria identitate.