PSIHOLOGIE CLINICA SI PSIHOTERAPIE

CRISTINA FIDE

Teama de moarte

Anumite situatii de viata prilejuiesc aproape intotdeauna aparitia temerilor manifeste legate de moarte: o boala incurabila, moartea cuiva drag, incheierea unei relatii intime, un prag de varsta important, o trauma devastatoare, plecarea copiilor de acasa, pensionarea, situatii extreme, etc. Uneori ideea mortii este o experienta revelatoare, iar a deveni constient de existenta sa ca atare, duce la schimbari personale importante in ceea ce priveste disponibilitatea si dorinta de intimitate, modificarea prioritatilor, o comunicare mai profunda cu cei pe care ii iubesti, aprecierea mai multor aspectele fundamentale ale vietii. Aceasta transformare psihica, prin a intelege viata din alte perspective, consta in a deveni constient ca aceste experiente sunt facute sa dispara.

 

Pentru un copil enigma mortii nu are aceleasi reprezentari si semnificatii ca pentru un adult. Daca pentru copil intelegerea mortii este o retraire a primelor separari, a primelor dolii (fantasmate, reale), a primelor momente cand absenta mamei era mai intens resimtita decat orice prezenta; pentru un adult, teama de moarte este convertita si exprimata in simptome care par sa nu aiba nici o legatura cu moartea persoanei respective. Ea se manifesta fie ca o neliniste generalizata, fie mascata sub forma unui alt simptom psihologic cum ar fi: anxietate, depresie, tulburari alimentare, etc. Uneori se poate echivala anxietatea mortii cu frica de rau, de abandon sau de anihilare; cu reprezentarea pericolului si lipsei de siguranta care au fost traite in copilarie. Credinta ca cineva va continua sa existe, nu ca persoana individuala, dar prin valorile si actiunile sale care continua sa se transmita mai departe de-a lungul generatiilor, poate fi o consolare puternica pentru cei care se tem de moarte.

 

Daca fortele vietii si ale mortii se amesteca, moartea ar putea parea hranitoare datorita fuziunii ei cu viata; asa cum viata ar putea parea infricosatoare din cauza fuziunii cu moartea. Atunci, poate ca a imblanzi moartea presupune a o constrange sa se lege de viata, a pune pe seama ei ceea ce este necesar supravetuirii.